Hair Salon Lula / YYA / Yusuke Yoshino Architects

Hair Salon Lula / YYA / Yusuke Yoshino Architects

© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota+ 19


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    65 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Takumi Ota

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: union, Add a wall, MIYAKOYOGYO, ModuleX

  • Principal architect:

    Yusuke Yoshino

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Text description provided by the architects. From city to country – Even before the global pandemic caused by COVID-19, people were already moving out of city life and living in rural areas, and with the rise of social networking and other media services, it It was not uncommon for people to locate stores in rural areas, this has been possible because they have the experience of attracting customers using their unique shops. Nowadays, due to COVID-19, this trend of returning to rural areas is accelerating.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Architecture in Locality – We wanted to create an architecture different from other beauty salons from the same era. Usually beauty salons are spaces where the owner can express himself strongly. These are often inorganic concrete spaces or warm wooden spaces. There are a lot of spaces that have been used in a certain way, like it’s a beauty salon, using what is the traditional image of this type of store. For this project, we wanted to create an existence different from other beauty salons, where the design of the space would not be digested. The word “different” may sound like something out of the ordinary, but in other words, I thought it was important that the architecture had a certain style. I wanted to create a distinctive space that would attract or make people want to come to this space, even if it was built in a rural area.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Plan
Plan

A phenomenological space, like a mirage – This store is located on the first floor of a five-story apartment building, its main feature is a typical tiled exterior finish. In response to the tiling material, I sought to create an architecture that is in continuity with the existing building, but also tries to break this continuity, to be discontinuous. The floor is covered in brick tile, not the usual tile size, but custom iPad-sized brick tiles, in four different color tones to create an undefinable relationship. The base color was pink, a color used on the exterior walls of houses in Morocco and the Middle East, with the aim of creating an anonymous space and landscape.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota

The walls were also painted with a special paint consisting of two colors. The space then becomes a complex play of multiple colors and tones, as I tried to create an ambiguous space that cannot be defined. In addition to this, the color perception of the floor, walls and ceiling appears differently depending on whether the light changes during the day, creating a phenomenological space that seems to transform over time: morning, noon, evening and night. . . It is a space where we can observe and perceive the primitive aspects of architecture, changing every moment of every day. In a sense, it is an abstract space; the mirror in the beauty salon is the only element that brings us back to reality, and in this case it is made through a detail like a thin board that stands on its own, as if it were a land art, to make it an unrealistic element, and an object floating in space. The side tables are also fully reflected to create an equally unrealistic element.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

When visitors to the building see these colors, some may think of Morocco, while others may think of Mexico. The building will be an architecture that stimulates people’s perception by freely evoking something different for each visitor. In addition, although it is rare to experience a vertical sequence in a store, by deliberately placing steps in the right places, it is possible to create a sequential space, achieving a continuous space in a narrow space, while gently dividing each one. of them.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota
© Takumi Ota

The gallery is designed to be a place where people can proactively engage in activities such as studio photography, pop-up stores, cafes, exhibition spaces, etc., the intention is that this is or a space that transcends the setting of a beauty salon. . The main space which would be the living room itself is located one level above the ground floor, which divides the space and differentiates it from the gallery. Looking at the living room from the outside, the stage is raised one level and at night the stage is illuminated by lights, giving the impression of watching a living room performance, which draws people to the outside, attracting the attention of customers.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

The spa at the rear of the building has a large and wide staircase to create a special atmosphere, and is surrounded by semi-private rooms with independent walls to create a very hospitable space. For safety reasons, the height of the wall is adjusted so that staff can see the entrance. The interior materials bleed outwards to create a sense of continuity between the interior and the exterior, and at the same time, to advocate an architecture that breaks with the exterior materials of the apartment. I believe that by designing a space that appeals to the five senses and stimulates the perception of each visitor, we have created a new type of architecture.

© Takumi Ota
© Takumi Ota


Source link

About Joshua M. Osborne

Check Also

Syndicate Starbucks, inspired by Bernie Sanders

Starbucks allows employees who work at least 20 hours a week to get health coverage, …